داوری
در حقوق ایران ، داوری به عنوان یکی از شیوه های حل و فصل اختلافات همواره مورد توجه و احترام بوده است و در برخی موارد داوری الزامی است. این موضوع به درجه ای از اهمیت است که مباحثی در قوانین داخلی و بین المللی را به خود اختصاص داده است. پس دانستن این قوانین و مقررات دارای اهمیت هستند.

داوری
تعریف داوری :
طرفین معامله می توانند ضمن انعفاد عقد یا در قرارداد دیگری با یکدیگر توافق کنند. چنانچه اختلافی راجع به اجرای قرارداد میان آن ها ایجاد شد ، یک یا چند داور که از قبل نام آن ها را مشخص کرده اند ، یا حتی پس از بروز اختلاف ، آن ها را معین خواهند کرد ، به اختلاف آن ها رسیدگی کرده و رای صادر کنند.
بنابراین داوری به این معناست که افراد جامعه ، اختلافات بین خود را به واسطه یک یا چند نفر امین به انتخاب خود حل و فصل کنند. در واقع ممکن است کسی که به عنوان داور از سوی طرفین تعیین شده است به صدور رای اقدام کند یا رای توسط داوری که دادگاه انتخاب کرده است صادر شود.
به این ترتیب در داوری و حکمیت ، طرفین دعوی به جای دادگاه متوسل به رای دادگاه شده اند و مرجع قضایی را از دعوای میان خود خارج کرده اند. به غیر از مواردی که طرفین دعوا به اختیار داور تعیین می نمایند نوع دیگری از داوری در قانون تعیین شده است که داوری اجبای نامیده می شود. در داوری اجباری ، طرفین دعوی یا یکی از آن ها بدون داشتن تمایلی در رجوع به داوری مطابق قانون مجبور به رجوع به داور در اختلاف فیمابین می باشد ؛ مانند تعیین داور توسط زوجین برای طلاق.

تعریف داوری
موقعیت داوران :
قرارداد داوری توافقی است بین طرفین که اساس کار داوری بر پایه آن است. به همین جهت ، قرارداد داوری باید داری شرایط مقرر برای انعقاد یک عقد را باشد. قرارداد بین داور و طرفین اختلاف داور را مکلف می سازد که اقدامات ضروری تعیین شده در قانون و قرارداد را در جریان داوری به عمل آورد.
قرارداد داوری به تنهایی برای آغاز رسیدگی های داوری کافی نیست. به منظور انجام داوری ، داور تعیین شده به وسیله طرفین در قرارداد یا بعد ازآن می باید موافقت خود را با این انتخاب اعلام نماید و از آن تاریخ است که کار داور شروع می شود.

داوری در قراردادها و دعاوی
نکاتی در مورد داوری :
- اهمیت و ارزش داوری در این است که طرفین اختلاف بدون رعایت تشریفات و قواعد سنگین و پر فراز و نشیب حقوقی در رسیدگی به دعاوی و با صرف هزینه بسیار کم می توانند توسط داور مرضی الطرفین خود اختلافشان را حل و فصل کنند.
- اگر در قرارداد به مساله داوری اشاره شود ، باید موضوع و مدت داوری و مشخصات طرفین اختلاف احتمالی ، مشخص شود. البته ممکن است پس از تعیین داور ، طرفین به دلایلی نخواهند که مساله و مشکلشان توسط داور حل و فصل شود به علاوه تمایل نداشته باشند کس دیگری داور آنها باشد ، در این صورت می توانند به دادگاه مراجعه کنند.
- تعداد داوران باید فرد باشد ؛ پس یا یک نفر است یا سه یا پنج نفر. اگر در قرارداد تعداد داور معین نشده باشد و طرفین نتوانند در تعیین داور با هم به توافق برسند ، باید هر کدام یک نفر به عنوان داور اختصاصی خود معرفی کنند و یک نفر را هم به عنوان داور سوم با توافق هم انتخاب کنند.
- افرادی که ورشکسته یا محجور هستند ، نمی توانند به عنوان داور انتخاب شوند.
- در رسیدگی به وسیله داور، طرفین باید اسناد و مدارک خود را به داوران ارایه دهند و داوران نیز می توانند از هر یک از طرفین ، توضیحات لازم را بخواهند و در صورت لزوم از نظر کارشناس یا فرد خبره استفاده کنند. داور حق ندارد بر خلاف قوانین و مقررات رای بدهد.
پس از اینکه داور رای خود را صادر کرد ، کسی که رای علیه او صادر شده باید ظرف ۲۰ روز از تاریخ ، آن را اجرا کند و الا پس از درخواست محکوم له از طریق دادگاه ملزم به اجرا خواهد شد.
علاوه بر موارد گفته شده مطابق ماده ۲۷ قانون حمایت خانواده ارجاع به داوری پیش بینی شده است.
در صورتی که می خواهید برای دعاوی خود اعم از حقوقی، خانواده و… داور یا داورانی تعیین نمایید و از قوانین مرتبط به آن اطلاعات کافی و دقیق ندارید با مراجعه به مشاورین و وکلای مجرب و متخصص در موسسه حقوقی سرآسا به راحتی در این مورد تصمیم گیری نمایید. تماس باما بگیرید.