ثبت شرکت تعاونی توسط شرکت ثبت سرآسا
شرکت تعاونی (Cooperative)
ثبت شرکت تعاونی تولید شرکتی است که بین عده ای از ارباب حرف تشکیل می شود و شرکاء مشاغل خود را بررای تولید و فروش اشیاء یا اجناس به کار می برند.
قانون تجارت از نخستین قوانینی است که برای شرکت های تعاونی ایران وضع مقررات کرده است.
این قانون مواد ۱۹۰ تا ۱۹۴ خود را به شرکت های تعاونی اختصاص داده و فقط دو نوع شرکت تعاونی تولید و تعاونی مصرف.
قانون شرکت های تعاونی مصوب ۱۶/۳/۱۳۵۰ اصلاحی ۵/۱۲/۱۳۵۰، ۹/۴/۱۳۵۲ و ۴/ ۳/۱۳۵۴ فعالیت این بخش از نظام اقتصادی را تنظیم و تنسیق کرد.
نهایتا مجلس شورای اسلامی در ۱۳/۶/۱۳۷۰ مقررات دیگری تحت عنوان « قانون بخش تعاونی اقتصاد ج.ا.ا» به تصویب رساند؛ که آخرین بار در ۱۷/۲/۱۳۹۲ مورد اصلاح قرار گرفته است. نکته شامل ذکر این است که : قانون بخش تعاونی اقتصاد ج.ا.ا مصوب ۱۳۷۰، قانون شرکت های تعانی مصوب ۱۳۵۰ را تماما نسخ نکرده است و هنوز مقرراتی از قانون مزبور که با قانون بخش تعاون و سایر قوانین مغایرتی ندارد، به قوت خود باقی و قابل استفاده است.

ثبت شرکت تعاونی
ضوابط و مقررات عام شرکت های تعاونی
درشرکت های تعاونی هرکدام از اعضاء بدون در نظر گرفتن میزان سرمایه و سهام خود دارای یک حق رای هستند. در واقع تعاونی، متکی به اعضاء است نه به سرمایه. شرکت تعاونی ، مانند شرکت های تجاری دیگر ، دارای شخصیت حقوقی است و دارایی آن ، مجزا و مستقل از دارایی اعضاء می باشد.
ثبت شرکت تعاونی حداقل با ۷ نفر عضو میتواند تأسیس شود که شرایط مقرر قانونی را برای عضویت در شرکت های تعاونی داشته باشند. از جمله تابعیت ایرانی، عدم محجوریت ، نداشتن ممنوعیت قانونی و همچنین عدم عضویت در شرکت های تعاونی مشابه دیگر.
شرکت تعاونی توسط هیئت مؤسس تأسیس میشود و پس از آن از کسانی که شرایط عضو شدن را دارند دعوت میکند. هیئت مؤسس پس از تهیه طرح و اساسنامه و دیگر مشخصات تعاونی اقدام به دریافت موافقت نامه تشکیل تعاونی از وزارت تعاون مینماید و پس از اخذ اجازهنامه ثبت شرکت تعاونی از وزارت تعاون ، شرکت را ثبت مینماید، پس از آن پروانه تأسیس شرکت تعاونی به وسیله وزارت تعاون صادر میشود.
در مجمع عمومی عادی اعضای هیات مدیره و بازرسین انتخاب می شوند. هیئت مدیره شامل سمتهای رئیس، نائب رئیس، منشی، عضو اصلی هیئت مدیره و عضو علیالبدل میباشد. بازرس تعاونی نباید با هیچیک از اعضای هیئت مدیره نسبت فامیلی داشته باشد.
مدیر عامل تعاونی نیز میتواند از اعضای خود هیئت مدیره یا بیرون از آن باشد. جلسات مجمع عمومی عادی اغلب سالیانه و جلسات هیئت مدیره به صورت دو هفته یک بار برگزار میشود. مجمع فوق از طریق رای گیری اعضای هیات مدیره را تعیین می نماید. عالی ترین مقام تصمیم گیرنده در شرکت های تعاونی مجمع میباشد.
مطابق ماده ۲۳ قانون بخش تعاونی اقتصاد ج.ا.ا مسئولیت مالی اعضاء در شرکت های تعاونی محدود به میزان سهم آنان می باشد. مگر آن که مطابق قرارداد ترتیب دیگری شرط شده باشد.
انواع شرکت های تعاونی از نظر نوع عضویت افراد
۱- شرکت تعاونی عام :
شرکتی است که عضویت در آن برای همه آزاد میباشد ، تعداد اعضاء در این نوع شرکت ها حداقل ۵۰۰ نفر و براساس نوع تعاونی که وزارت تعاون تعیین کرده مشخص میشود.
۲- شرکت تعاونی خاص :
شرکتی است که عضویت درآن برای گروه یا صنف خاصی مانند دانشجویان، کارگران ،کشاورزان، پزشکان ، وکلای دادگستری و… است. اعضاء هر صنف و شغل ویژه و نظایر این ها با رعایت شرایط آزاد تعیین میشود.
انواع و اقسام شرکت تعاونی در ایران برحسب گرایش
- صنعتی
- کشاورزی
- خدماتی
- حمل و نقل
- مسکن
- معدنی
- فرش دستباف
- تأمینکننده نیاز مصرفکنندگان
- تأمینکننده نیاز تولیدکنندگان
- تعاونی مصرف
- اعتبار
- چند منظوره
- منابع طبیعی
انواع شرکت های تعاونی از لحاظ نوع فعالیت
۱- شرکت تعاونی تولیدی :
تعاونی است که به منظور ایجاد اشتغال در امور مربوط به کشاورزی ، دامداری ، دامپروری ، پرورش و صید ماهی ، شیلات ، صنعت ، معدن ، عمران شهری ، روستائی ، عشایری و مانند این ها فعالیت مینماید.
۲- شرکت تعاونی توزیعی :
تعاونی است که در مواردی از قبیل ، مسکن، خدمات ، تهیه و توزیع کالا فعالیت می کنند. آن دسته از شرکت های تعاونی که فعالیت آن ها تولیدی و توزیعی با هم باشد شرکت تعاونی تولیدی و توزیعی می نامند.
در صورت داشتن هرگونه سوال و یا ابهام با کارشناسان ما در شرکت ثبتی سرآسا تماس باما حاصل نمایید.