امور دعاوی مالیاتی
امروزه پرداخت مالیات از جمله وظایف هر شهروند تلقی می شود. شهروندان با پرداخت مالیات در واقع به عمران و پیشرفت کشور کمک می نمایند و مالیات انتقال بخشی از درآمدهای ملت به دولت یا بخشی از سود فعالیتهای اقتصادی است که نصیب دولت میگردد زیرا مردم به وسیله دولت است که می توانند دست به فعالیت های اقتصادی بزنند.
دعاوی مالیاتی
مالیات بر دو نوع است :
- مالیات های مستقیم : به طور مستقیم از درآمدی که افراد کسب می کنند دریافت می شود.
- مالیات های غیرمستقیم : به مالیات هایی گفته می شود که بر قیمت کالاها و خدمات اضافه می شود و به نوعی به خریدار و مصرف کننده تحمیل می شود ، مانند مالیات بر ارزش افزوده.
مالیات و دعاوی مالیاتی
مالیات های های مستقیم شامل موارد زیر است :
- مالیات بر درآمد
- مالیات بر درآمد اجاره بهای املاک
- مالیات بر درآمد حقوق
- مالیات بر درآمد کسب و کار
- مالیات بردرآمد اشخاص حقوقی
- مالیات بر درآمد کشاورزی
- مالیات بر درآمد اتفاقی
- مالیات بر دارائی
- مالیات بر ارث
- حق تمبر
تنظیم لوایح دعاوی مالیاتی
مالیات های غیرمستقیم شامل موارد ذیل است :
- مالیات بر مصرف و فروش
- مالیات بر فرآورده های نفتی
- مالیات بر تولید الکل طبی و صنعتی
- مالیات نوشابه های غیرالکلی
- مالیات فروش سیگار
- مالیات اتومبیل
- ۱۵% مالیات اتومبیل های داخلی
- مالیات فروش خاویار
- مالیات حق اشتراک تلفن خودکار و خدمات بین الملل
- مالیات ضبط صوت و تصویر
- مالیات بر واردات
- حق گمرگی
- سود بازرگانی
- ۳۰% از مبلغ اتومبیل های وارداتی
- ۱۵% حق ثبت
به غیر از مواردی که در بالا بیان گردید نوع دیگری از مالیات وجود دارد که سابقه چندانی در نظام مالیاتی کشور ما ندارد و آن مالیات بر ارزش افزوده است.
مالیات بر ارزش افزوده « مالیات غیر مستقیمی » است که مصرفکننده کالا و خدمات آن را به همراه بهای خرید کالا یا خدمات میپردازد و دریافتکننده ( فروشنده ) موظف است مقدار مالیات دریافتی را به خزانه دولت واریز کند. از آنجا که خود فروشنده نیز ضمن خرید اولیه چنین مالیاتی را پرداخته ولی مصرفکننده محسوب نمیشود،
اینست که او حق دارد کل « مالیاتهای ارزش افزوده » پرداختی خود را از کل « مالیات بر ارزش افزوده »های دریافتی کسر کرده و مابه تفاوت را به دولت بپردازد. دولتها از طریق دریافت این نوع مالیات خدماتی را ارائه می دهند و به مصارف ویژه ای می رسانند. این مالیات از مهمترین درآمدهای خزانه استانداری ها، شهرداری ها و دولتهای مرکزی محسوب میشود
و معمولاً به حساب خزانه دولت مرکزی وارد و از آنجا طبق قانون و معمولاً بنا بر نسبت جمعیت بین استانها و شهرها پخش میشود.
در حال حاضر نرخ مالیات بر ارزش افزوده ۹% است که در فاکتورهای صادر شده از سوی اشخاص اعم از حقیقی و حقوقی ذکر می شود و در قیمت نهایی کالا و یا خدمات محاسبه می شود.
مطابق قانون در مواردی معافیت هایی از این نوع مالیات وجود دارد که به شرح ذیل می باشد :
دعاوی علیه سازمان امور مالیاتی
ماده ۱۲ قانون مالیات بر ارزش افزوده عرضه کالاها و ارائه خدمات زیر و همچنین واردات آنها حسب مورد از پرداخت مالیات معاف میباشند :
- محصولات کشاورزی فرآوری نشده.
- دام و طیور زنده ، آبزیان ، زنبورعسل و نوغان.
- انواع کود ، سم ، بذر و نهال.
- آرد خبازی ، نان ، گوشت ، قند ، شکر، برنج ، حبوبات و سویا ، شیر، پنیر، روغن نباتی و شیرخشک مخصوص تغذیه کودکان.
- کتاب ، مطبوعات ، دفاتر تحریر و انواع کاغذ چاپ ، تحریر و مطبوعات.
- کالاهای اهدایی به صورت بلاعوض به وزارتخانهها ، مؤسسات دولتی و نهادهای عمومی غیردولتی با تأیید هیئت وزیران و حوزههای علمیه با تأیید حوزه گیرنده هدایا.
- کالاهایی که همراه مسافر و برای استفاده شخصی تا میزان معافیت مقرر طبق مقررات صادرات و واردات، وارد کشور میشود. مازاد بر آن طبق مقررات این قانون مشمول مالیات خواهد بود؛
- اموال غیرمنقول مانند زمین
- انواع دارو ، لوازم مصرفی درمانی ، خدمات درمانی (انسانی ، حیوانی و گیاهی) و خدمات توانبخشی و حمایتی.
- خدمات مشمول مالیات بر درآمد حقوق ، موضوع قانون مالیات های مستقیم.
- خدمات بانکی و اعتباری بانک ها ، مؤسسات و تعاونیهای اعتباری و صندوقهای قرضالحسنه مجاز و صندوق تعاون.
- خدمات حمل و نقل عمومی و مسافری درون و برونشهری جادهای ، ریلی ، هوایی و دریایی.
- فرش دستباف.
- انواع خدمات پژوهشی و آموزشی که طبق آئیننامهای که با پیشنهاد مشترک وزارتخانههای علوم تحقیقات و فناوری، امور اقتصادی و دارایی ، بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی ، آموزش و پرورش و کار و امور اجتماعی ظرف مدت شش ماه از تاریخ تصویب این قانون به تصویب هیئت وزیران میرسد.
- خوراک دام و طیور.
- رادار و تجهیزات کمک ناوبری هوانوردی ویژه فرودگاهها براساس فهرستی که به پیشنهاد مشترک وزارت راه و ترابری و وزارت امور اقتصادی و دارایی تهیه و ظرف مدت شش ماه از تاریخ تصویب این قانون به تصویب هیئت وزیران میرسد.
- اقلام با مصارف صرفاً دفاعی (نظامی و انتظامی) و امنیتی براساس فهرستی که به پیشنهاد مشترک وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و وزارت امور اقتصادی و دارایی تهیه و به تصویب هیئت وزیران میرسد. فهرست مذکور از اولین دوره مالیاتی پس از تصویب هیئت وزیران قابل اجراء خواهد بود.
ماده۱۳ـ صادرات کالا و خدمت به خارج از کشور از طریق مبادی خروجی رسمی، مشمول مالیات موضوع این قانون نمیباشد و مالیاتهای پرداخت شده بابت آنها با ارائه برگه خروجی صادره توسط گمرک (درمورد کالا) و اسناد و مدارک مثبته ، مسترد میگردد.
تبصره ـ مالیات های پرداختی بابت کالاهای همراه مسافران تبعه کشورهای خارجی که از تاریخ خرید آنها تا تاریخ خروج از کشور بیش از دو ماه نگذشته باشد ، از محل وصولیهای جاری درآمد مربوط هنگام خروج از کشور در مقابل ارائه اسناد و مدارک مثبته مشمول استرداد خواهدبود.
اگر می خواهید تجارتی مطمئن و بی دردسر داشته باشید توصیه ما به شما مشاوره با افراد واجد صلاحیت و متبحر در امور مالیاتی است که در این راه می توانید از مشورت وکلا و مشاوران متخصص ما در شرکت حقوقی سرآسا بهرمند گردید. تماس با ما بگیرید.